Медведев не иска да се конкурира с Путин за президент 20.06 | 09:48

Медведев направи заявка за втори мандат

От Петя Михайлова

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че има желание за втори президентски мандат, подчертавайки че не би искал през 2012 г. да се изправи срещу премиера Владимир Путин.

"Считам, че всеки ръководител, който изпълнява президентски функции, е длъжен да се яви на изборите", заяви Медведе в интервю за британския вестник "Файненшъл Таймс".

"Решението се различава от желанието", добави Медведев, като обеща да обяви избора си не след дълго. Руският президент подчерта, че не иска да се конкурира със своя предшественик Путин, който е считан за силния човек на Русия.

"С моя колега и стар приятел Владимир Путин представляваме една и съща силна политика. В този контекст едно състезание между нас няма да се отрази добре на мисиите и целите, които преследваме през последните години. Това няма да е най-добрият сценарий за страната ни", подчерта Путин.

Руски политически наблюдатели се питат от дълго време насам кой от двамата – Путин или Медведев – ще се кандидатира за президент. Путин, който беше президент в периода 2000-2008 г. посочи Медведев като свой довереник, който е в състояние да се кандидатира за трети пореден мандат.

В интервюто Медведев още веднъж подчерта, че няма големи разногласия със своя премиер.

"Не мисля, че различията между нас се увеличават и да се счита, че отсега нататък между нас ще се отвори пропаст, е абсолютно погрешно", увери Путин.

Водещи

Най-четени