Международен център в Лондон ще се бори с корупцията в света 12.05 | 10:33

Срещата на върха в британската столица днес решава мерки срещу злоупотребите на елита

От iNews.bg

В Лондон ще бъде създаден международен център за борба с корупцията. Една от целите му е разследвания на корумпирани лица от елита и връщане на крадени активи. По данни на агенция "Прес асосиейшън" при създаването на центъра Великобритания ще получи подкрепа от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Интерпол, предаде БНР.

На срещата на високо равнище в британската столица са поканени представители на Световната банка и Международния валутен фонд, както и президентите на Нигерия и Афганистан - две страни, в които се смята, че корупцията е най-широко разпространена.

Държавните и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще обсъдят днес засилването на международното сътрудничество против корупцията, връщането на откраднати активи, обществените поръчки и финансовата прозрачност.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви въвеждането на безпрецедентни мерки за борба с притока на "мръсни пари" във Великобритания няколко часа преди началото на срещата. В публикуваното изявление на британския премиер се съобщава, че чуждестранните предприятия, които притежават или искат да закупят недвижима собственост във Великобритания, ще трябва да разкриват името на истинския си собственост.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пък публикува есе непосредствено преди Антикорупционната среща на върха, в което посочва, че близо 2% от БВП на държавите в света отиват за подкупи. Това означава, че вместо в реалната икономика, в парите на чиновниците от цял свят потъват с рушвети между 1,5 и 2 трилиона долара годишно, посочва Лагард.

 

 

Водещи

Най-четени