Международно НПО ни обвини, че продаваме оръжия на иракските милиции 05.01 | 09:07

България е сред 16-те доставчика на Багдад, който след това ги разпределял на отрядите, воюващи на страната на правителствените войски

От iNews.bg

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това посочва доклад на "Амнести Интърнешънъл". За да извлече възможно най-точни данни, изследователският екип на базираната в Лондон организация, е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак. Според информацията, цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак, предаде БНР. Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче са посочени, Иран, САЩ и Русия.

Миналата седмица между Москва и София се заформи скандал по повод намерени оръжия българско производство в изоставен от сирийските бунтовници склад в Алепо. Освен, че продаваме военна техника и боеприпаси на терористи, руснаците ни обвиниха и че умишлено бавим подписването на споразумения за лицензи за производство на оръжия, пантентовани от СССР. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че явно определени хора в България имат интерес тези лицензи да се забавят. Два дни след изказването й външният ни министър Даниел Митов категорично отрече да сме продавали оръжия на терористи и обясни, че всяка подобна сделка преминава през много сериозен контрол, тъй като сме страна по международни споразумения за търговия с оръжие и ги спазваме. Паралелно с това обаче прокуратурата се самосезира и започна проверка на един от оръжейните ни търговци.

Водещи