Мей иска нова лидерска роля на Великобритания в света след Brexit 19.01 | 14:33

Лондон вече преговаря за нови търговски споразумения с държави от Азия и Пасифика

От iNews.bg

Нова глобална роля за Великобритания след Brexit си пожела Тереза Мей от Давос. Според думите и на Световния икономически форум в момента страната й се изправя пред период на значителни промени в резултат на решението да напусне Европейския съюз. Поради тази причина и ще трябва да си извоюва нова роля в света, предаде БТА. 

Мей допълва, че целта ще е тази роля да бъде на лидер и силен застъпник за бизнеса, за свободни пазари и за свободна търговия по цял свят. "Нека да не подценяваме важността на това решение (Brexit – бел.ред.). То означава, че ние трябва да преминем през трудни преговори и да си извоюваме нова роля в света, да приемем, че пътят напред понякога ще бъде труден", посочи тя. 

Британският премиер подчерта, че страната й е глобална търговска държава, която се стреми към търговия не само с европейските страни, но и с държави извън пределите на континента. "В основата на нашия план, който обявих в началото на тази седмица, лежи стремежът да сключим смело и амбициозно споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС. Искаме да получим свобода да сключваме нови търговски споразумения със стари приятели и нови партньори по цял свят", отбеляза Тереза Мей. 

В тази връзка тя добави, че Лондон вече е започнал обсъждане за бъдещите търговски отношения със страни извън ЕС като Индия, Австралия и Нова Зеландия. А Китай, Бразилия и страни от Персийския залив са изразили интерес да сключат такива споразумения с Великобритания. "Искаме да станем уверена в себе си страна, която отново ще се разпорежда със съдбата си", подчерта британският премиер.

Водещи

Най-четени