Мексиканският залив в очакване на бурята Айзък 25.08 | 10:06

Евакуират нефтени платформи в очакване тропическата буря да се превърне в ураган

От Диана Цветкова

Петролните компании започнаха да евакуират някои от нефтените си платформи в Мексиканския залив в очакване на тропическата буря Айзък.

Сега бурята е близо до Доминиканската република и Хаити, но петролните съоръжения ще бъдат изложени на опасност, ако тя се отправи към Мексиканския залив и достигне силата на ураган, съобщи Associated Pres.

Някои от опериращите там компании обявиха, че спират работа и изтеглят работниците си на брега, други са в готовност за евакуиране на целия си персонал в източните и централните райони на Мексиканския залив.

Бурята Айзък се засили през последните часове и заплашва да се превърне в ураган, отбелязва БТА. В момента ветровете ѝ са със скорост 100 км в час, а скоростта на придвижване на бурята е 26 км в час.

Международните хуманитарни организации са готови да се притекат на помощ на населението на засегнатите държави, съобщи Световната продоволствена програма на ООН. Организацията е в състояние да изпрати в Хаити в следващите три денонощия 56 тона храна, която е достатъчна за изхранване на 190 хиляди души

Междувременно тя изрази безпокойство за 300 хилядите хаитяни, които живеят в палаткови лагери в покрайнините на Порт-о-пренс след разрушителния трус от 7 по Рихтер, който удари острова преди две години.

В Доминиканската република стихията може да засегне около четвърт милион души. Властите там могат да осигурят храна и стоки от първа необходимост за една седмица, след което ще се нуждаят от помощ от международната общност.

От Хаити и Доминиканската република Айзък ще продължи на северозапад, донасяйки поройни дъждове и силни ветрове в Куба, след което ще се премести към Мексиканския залив. Очаква се придвижвайки се по американското крайбрежие, Айзък да започне да губи силата си.

Водещи

Най-четени