Мексико: В САЩ има терор срещу мексиканци 05.08 | 12:47

Нападението в Ел Пасо е акт на тероризъм срещу наши граждани, казва Лопес Обрадор

От iNews.bg

Мексиканският министър на външните работи осъди нападението в Ел Пасо като акт на тероризъм срещу мексиканските граждани в САЩ, предаде БГНЕС. Броят на мексиканските граждани, убити при масовата стрелба в американския град Ел Пасо, се е увеличил до шест, заяви по-рано мексиканският президент Обрадор. "Тъжно е, че смъртта на шестима мексиканци е потвърдена, а други седем са ранени”, каза Лопес Обрадор.

Най-малко 20 души бяха убити, а още 26 бяха ранени, след като в град Ел Пасо, Тексас, стрелец откри огън в "Уолмарт”. Заподозреният е идентифициран от полицията като Патрик Крузиъс, 21-годишен. Сега убийствата се третират като акт на вътрешен тероризъм от американските правоохранителни агенции.

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард заяви, цитиран от Ройтерс, че Мексико ще поиска, ако е необходимо, екстрадицията на убиеца, за да може те да бъде съден като терорист в Мексико.

Ебрард също осъди стрелбата като терористичен акт, като призова Съединените щати да предприемат действия във връзка със законодателството си за достъп и притежание на оръжия. Според външния министър, Мексико ще обмисли завеждане на съдебни дела срещу вътрешния тероризъм в САЩ, насочени срещу мексикански граждани в Съединените щати.

Преди да предприеме стрелбата, убиецът публикува онлайн манифест, в който подкрепя терористичните атаки в новозеландския град Крайстчърч през март. Според предполагаемия манифест убиецът е искал да защити страната си от чужди "нашественици".

Търговският център, където се случи атаката, се намира в непосредствена близост до американско-мексиканската граница. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да закупят артикули, които не са налични в тяхната страна.

Водещи

Най-четени