Меркел: Германия ще помага на Турция за ЕС 18.10 | 18:35

В замяна канцлерът иска Анкара да вземе обратно незаконно влезлите в Европа бежанци

От Кристиан Костурков

Германия е готова да помогне на Турция да изпълни изискванията за присъединяване към Европейския съюз. Това обяви днес германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу, която се проведе в Истамбул. "Обсъдихме как можем да направим процеса за за влизането на Турция в ЕС по-динамичен. Германия е готова още през тази година да отвори 17-тата точка от програмата по преговорите”, обяви Меркел.

Германският канцлер обяви още, че е възможно облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряването на процеса по издаването им. "По отношение на либерализацията на визовия режим ние можем да обсъдим възможностите в рамките на турско-германските работни групи. Паралелно с това можем да предложим и ускоряване на процеса по издаването на визите”, казва Меркел, цитирана от ТАСС.

Анкара и Берлин са се договорили за относително ускоряване на процеса по приемането на Турция в ЕС, обяви след срещата Ахмет Давутоглу. "Искаме в близко бъдеще да бъдат отворени 5 глави от преговорната програма. И чакаме кога те ще бъдат размразени и процесът ще бъде активизиран. В близките дни пък очакваме да започне работата по 3 от точките”, отбялязва турският премиер.

В замяна на тези отстъпки обаче германският канцлер иска от Анкара да ускори влизането в сила на споразумението, според което мигрантите, които са проникнали незаконно в Европейския съюз през турска територия, да бъдат върнати обратно в Турция. Меркел обясни, че разбира желанието на Анкара да получи допълнителни средства от ЕС за справяне с бежанската криза. И обеща, че Германия ще внесе своя дял от общата сума.

Берлин и Анкара трябва да си сътрудничат по-активно за разрешаването на кризата в Сирия, отбелязва още Меркел след срещата си с Давутоглу. "Ние обсъдихме сериозно ситуацията в Сирия и Ирак. В наш общ интерес е да си сътрудничим по-активно по тези въпроси и да намерим политическо решение за конфликта. Това е и в интерес на милионите бежанци, които биха искали да се върнат в родината си”, казва още Меркел.

От своя страна Давутоглу отбелязва, че създаването на зона за сигурност в Сирия е необходимо условие за спирането на бежанската вълна. "От наша гледна точка създаването на такава зона е задължително. В текущата ситуация, при която военните операции продължават и силите на Башар Асад водят бойни действия в районите на такива големи градове като Алепо, могат да бъдат провокирани нови вълни от бежанци”, казва турският премиер. И припомня, че Турция вече е приела на своя територия над 2 млн. сирийци. 

Водещи

Най-четени