Меркел: ЕС се намира в критична ситуация 16.09 | 12:19

Днес няма да успеем да решим нищо, няма как проблемите да се ликвидират с една среща, казва тя

От iNews.bg

Състоянието на Европейският съюз в момента е критично. Затова той е длъжен да покаже способността си да се променя. Такова мнение изрази германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в Братислава, където днес ще се проведе неформалната среща на върха на ЕС.

"В критична ситуация сме. Затова трябват действия, които да покажат, че можем да станем по-добри по спрямо въпросите на сигурността, в борбата с тероризма, в сътрудничеството в сферата на отбраната, в икономическия ръст и на пазара на труда", каза тя, цитирана от ТАСС.

Меркел обаче е скептична по отношение на резултатите от срещата в Братислава. Според нея там проблемите няма да бъдат решени. "Днес ние ще обсъдим една съвместна декларация и се надявам, че ще успеем да я съгласуваме. Но изобщо не става дума за това, че с една среща ще успеем да намерим решение на всички проблеми", отбелязва германският канцлер.

Меркел добави още, че от лидерите на ЕС днес се очаква да обсъдят основно въпросите около миграцията и най-вече борбата с причините, които пораждат бежанската криза. "Над всичко това обаче ще се работи до края на годината. Целта ни е до март 2017 г., когато ще отбележим 60-ата годишнина от Договора от Рим, вече да имаме конкретни резултати и прогрес", казва още тя.

Водещи

Най-четени