Меркел: Отвратително ще е, ако се окаже, че Германия е помогнала на атентатора 20.12 | 13:11

Канцлерът призна, че е потресена, разочарована и много тъжна от атаката в Берлин

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел най-накрая направи официало изявление по повод кървавия терористичен акт на коледния базар в Берлин от понеделник вечерта, при който загинаха 12 души, а 48 са ранените. "Трябва да приемем, че това беше терористична атака", заяви Меркел, цитирана от АФП и ДПА

"Ако се потвърди, че този акт е бил извършен от човек, поискал от Германия защита и убежище, това ще бъде много тежко за нас. Ще го преодолеем много трудно", каза Меркел в изявление, излъчено по телевизията.

Канцлерът мълча повече от половин денонощие след терористичната атака в германската столица, при която 23-годишен пакистанец се вряза с ТИР в голям коледен базар в центъра на Берлин. Оказа се, че той е мигрант, пристигнал по Балканския маршрут и подал документи за политическо убежище. За да изпълни престъпното си намерение, атентаторът е откраднал полски ТИР, като преди това е убил полския шофьор.

"Ще бъде отвратително, ако се окаже, че извършителят е човек, получил защита от Германия", посочи канцлерът.

Тя обяви, че "това е много труден ден за цяла Германия". "Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера", каза Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел призова цялата страна да е единна в траура. И допълни, че Германия и германците не искат да живеят в страх от парализиращото ги злото. Канцлерът заяви, че ще отиде на мястото на трагедията по-късно днес, предаде БТА.

Според германски медии извършителят на атаката е вероятно пакистанец, дошъл като бежанец в Германия в края на миналата година или началото на настоящата и преминал през Балканския миграционен път. Той се е опитал да избяга, но бил задържан на 2 километра от местопрестъплението.

Водещи

Най-четени