Меркел и Оланд призоваха за единство на ЕС срещу възходящия популизъм 27.01 | 17:10

Те ще говорят с Тръмп с европейска убеденост и в защита на интересите и ценностите

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд подчертаха необходимостта от европейско единство пред нарастващите вътрешни и външни заплахи, включително засилването на популизма в Европа и заплахите на САЩ да се откажат от свободната търговия, предаде Ройтерс.

"Европа е изправена пред големи вътрешни и външни предизвикателства, с които можем да се справим само като работим заедно", каза Меркел на съвместна пресконференция с Оланд в германската столица Берлин.

"Нуждаем се от недвусмислен общ ангажимент към Европейския съюз, към това, което сме постигнали и към ценностите на нашите либерални, демократични демокрации", призова канцлерът.

Оланд определи възхода на популистите на континента като голяма заплаха за ЕС. "За да сме честни, това, което заплашва Европа, не идва само от отвън. Има и заплаха отвътре. Това е възходът на екстремизма, който използва външни фактори, за да предизвиква вътрешно разцепление", предупреди той.

Френският президент определи като предизвикатество и новата американска администрация на Доналд Тръмп, особено по отношение на търговските правила и позицията за уреждане на световните конфликти.

"Така че със сигурност трябва да говорим с Доналд Тръмп, защото той беше избран за президент на САЩ от американците, но трябва да го направим с европейска убеденост и за защита на нашите интереси и ценности", подчерта Оланд.

Меркел също изрази безпокойство от последните събития в САЩ, но без да го изрази открито, отбелязва АФП. "Новите предизвикателства засягат защитата както на свободното общество, така и на свободната търговия", каза канцлерът.

Още в самото начало на президентския си мандат Тръмп спази предизборното си обещание да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Споразумението за свободна търговия беше един от приоритетите на неговия предшественик Барак Обама, който искаше да противодейства чрез него на нарастващото влияние на Китай.

Най-четени