Меркел и Оланд пристигат в Украйна с ново мирно предложение 05.02 | 13:49

Планът за спиране на огъня бил приемлив за всички, каза френският президент

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще заминат за Украйна, за да представят ново предложение за примирие между Киев и проруските бунтовници. 

Френският държавен глава заяви, че ще предложат новия план преди срещата с руския президент Владимир Путин този петък (6 февруари). 

"Украйна е във война. Там се използва тежко въоръжение и мирни граждани биват убивани всеки ден", заяви Оланд. Държавният глава поясни, че новото мирно предложение се основава на принципа за териториална цялост на черноморската страна и то е приемливо за всички, участващи в конфликта. 

От Кремъл потвърдиха, че Путин ще се срещне с двамата европейски лидери, за да дискутира с тях "възможно най-бързото прекратяване на гражданската война в източната част на Украйна".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес в Киев. Щатите обмислят дали да започнат доставката на оръжия в помощ на украинските сили. 

Конфликтът в страна се изостри в последните седмици, като броят на загиналите според ООН надхвърля 5 500 души.

Същевременно източници от Брюксел заявиха пред БНР, че 19 души, петима от които руснаци, са били добавени в черния списък на ЕС заради конфликта в Украйна. 

Двете организации също ще бъдат засегнати от ограниченията, които външните министри от ЕС договориха миналата седмица. 

Конкретни имена все още не са обявени. 

Водещи

Най-четени