Меркел и Путин търсят затопляне на отношенията 02.05 | 15:18

Лидерите на Германия и Русия ще търсят решение на международните кризи на среща в Сочи

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин ще търсят затопляне на отношенията между двете държави. Това се очаква да се случи по време на срещата им, която ще се състои по-късно днес в Сочи. Макар нито един от двамата засега да не го споменава конкретно, те вече отбелязаха, че двустранните отношения ще бъдат сред акцентите по време на разговора им. До преди няколко години връзките между Москва и Берлин и конкретно между Путин и Меркел бяха на много високо ниво. С развитието на кризата в Източна Украйна обаче те охладняха значително. Сега се очаква двамата лидери да постигнат обрат в това отношение.

Други теми на разговора им ще бъдат кризите в различни точки на света и особено тази в Близкия Изток, Либия, бежанската криза и разбира се Украйна. Това потвърдиха и двамата още преди да са се срещнали. "Разбира се ние ще говорим по международните теми, включително и за ситуацията в Украйна, Сирия, Либия. Естествено ще засегнем и двустранните отношения", отбеляза Меркел, предаде "РИА Новости". Тя допълни и че планира да поговори с Путин за председателството на Германия на Г-20, където Русия представлява важен партньор.

За засягането на тези теми спомена и самият Путин, когато посрещна Меркел. "Много ви благодаря, че сметнахте за възможно да дойдете при нас и да ни информирате как протича подготовката за срещата на Г-20 в Хамбург. Разбира се не можем да не се възползваме от възможността при тази визита да поговорим за двустранните ни отношения и най-проблемните точки. Имам предвид Украйна, Сирия, може би и други региони", отбеляза руският президент.

Водещи

Най-четени