Меркел и Путин ще работят за успокояване на обстановката в Донбас 07.02 | 19:23

Засега няма причина да вдигаме санкциите срещу Русия, каза германският канцлер

От iNews.bg

Ангела Меркел и Владимир Путин съгласуваха поредните стъпки, които ще предприемат за урегулиране на кризата в Източна Украйна. Това съобщи самата канцлерка на пресконференция във Варшава, дадена съвместно с полския премиер Беата Шидло. "Днес отново говорих по телефона с президента на Русия Владимир Путин, защото сме обезпокоени от положението в Източна Украйна. Договорихме за по-нататъшните стъпки, които могат да бъдат предприети в рамките на "нормандския формат", каза Меркел, предаде БГНЕС.

Тя обаче отбеляза, че санкциите срещу Москва засега остават в сила, защото изпълнението на Минските споразумения остава незадоволително. В изявление по-рано днес за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че изострянето на обстановката в Донбас е изгодно за президента на страната Петро Порошенко, защото по този начин отвлича вниманието от неспособността на Киев да изпълни Минските споразумения. Лавров добави, че никой не подлага на съмнения тези договорености, а стремежът на Доналд Тръмп да вникне в същността на проблема в Украйна е "качествен тласък" в сравнение с позицията на предишната администрация.

В свой коментар влиятелното американско издание "Форийн полиси" пише, че действията на украинските военни в "сивата зона" (неутралната полоса между силите на Киев и на сепаратистите) на Донбас, а също липсата в Киев на политици, които да се обявяват за мир, провокират ескалацията на конфликта. Авторът на подобна констатация е живеещият в Киев журналист Айзък Уеб.

Водещи

Най-четени