Меркел напомни на Гърция, че сама си е виновна 08.11 | 17:30

Повод за коментара на германския канцлер станаха протестите в Атина и Гърция

От Владислав Рашков

Германският канцлер Ангела Меркел стовари цялата отговорност за финансовото състояние на Гърция на самата нея, съобщава БТА.

"Главният виновник за сегашното състояние на Гърция е самата държава, а не следваната европейска политика", каза Меркел пред Европейския парламент.

Според нея пред страната наистина има много предизвикателства, но всичко е започнало със задлъжнялостта на Атина и тя трябва да си носи последствията.

Меркел направи тези изказвания заради стачките, които обхванаха южната ни съседка, които са насочени срещу гласуваните вчера реформи, които ще позволят на страната да съкрати нови 13,5 млрд. евро в бюджет 2013.

"Някой трябва да каже на гърците, че не е правилно да стачкуват при всяка приватизация. Не е нормално държавата да не събира данъци и министерствата да не могат да си сътрудничат помежду си, а общественият транспорт да не събира достатъчно приходи дори за заплати на служителите си", разкритикува стачките тя.

Новият бюджет ще бъде приет в неделя (11 ноември), а ден по-късно страната трябва да получи нови спасителни средства.

Медиите спекулираха, че тази помощ може да се забави до средата на ноември, но еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен опроверга това.

Гръцкият парламент оряза 13,5 млрд. eвро от бюджета на фона протести по улиците на Солун и Атина.

Той бе приет с 158 гласа "за", 128 "против", а 18 се въздържаха. Заради отказа на подкрепи мерките един депутат от партията на премиера Самарас "Нова Демокрация" беше изключен. Същата съдба имаха и шестима депутати от коалиционната парламентарна група ПАСОК.  

Водещи

Най-четени