Меркел не е оптимист за бъдещето на ЕС 19.07 | 14:30

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) може и в третия ден от срещата на върха в Брюксел да не се споразумеят за формирането на седемгодишен бюджетен план за 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване на икономиката на общността след пандемията

От iNews.bg

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) може и в третия ден от срещата на върха в Брюксел да не се споразумеят за формирането на седемгодишен бюджетен план за 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване на икономиката на общността след пандемията. Това обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел при пристигането си на срещата днес.

"Започваме трети ден на преговорите и той най-вероятно ще бъде решаващ”, каза Меркел.

"Различни теми – обемът на фонда, механизмът на разпределение, както и въпросът за спазването на принципите на върховенството на закона, вече са добре разгледани", добави тя.

"Дали ще бъде възможно да се постигне резултат, аз, както и преди, не мога да кажа”, заяви канцлерът. Според нея има добра воля сред участниците на срещата, но също така и "много позиции”, които не позволяват да се постигне споразумение.

"Може да приключим и днес без резултат”, обобщи Меркел.

Срещата на върха официално трябваше да приключи в събота, но лидерите на ЕС не постигнаха напредък в преговорите и решиха да възобновят срещата в неделя. Става дума за приемането на седемгодишен план за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,074 трилиона евро и създаването на Фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията, в който според проекта на Европейската комисия (ЕК) се предвиждаше да бъдат отделени 750 милиарда евро.

Снощи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи нови компромисни предложения, като в известна степен намали предстоящите разходи на държавите от ЕС, но те не се харесаха на лидерите на всички страни. Австрия смята пакета за прекалено голям, а Нидерландия иска държавите-членки да могат да налагат вето на националните планове за разходите.

Водещи