Меркел повече нямало да обещава: „Ние ще се справим с бежанците“ 17.09 | 19:09

Фразата, която трябвало да вдъхне сила на германците, довела до свръхочаквания и вече била празна

От iNews.bg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел вече не иска да използва прочутата си фраза "Ние ще се справим" за бежанския наплив. Тя произнесе тези думи в разгара на бежанската криза преди около година, предаде ТАСС.

В интервю за в. "Вирчафтсвохе" канцлерът заяви: "Тази фраза е част от политическата ми работа, защото съм уверена, че сме силна страна, която и от тази ситуация ще излезе още по-силна. Но понякога ми се струва, че има свръхочаквания от тази фраза, затова бих предпочела повече да не я използвам, тъй като тя стана своего рода мото - една почти празна фраза", предаде БГНЕС.

Меркел заяви това в навечерието на местните избори в Берлин, които ще се проведат в неделя.

Според социолозите на тях Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел може да получи най-много около 20% и ще остане едва на трето място. Това може да нанесе поредния удар върху популярността на управляващата коалиция и на самия канцлер след неотдавнашното поражение на партията й в родната за канцлера провинция Мекленбург-Предна Померания. Там ХДС отстъпи на трето място след дясната "Алтернатива за Германия".

За първи път Меркел произнесе фразата "Ние ще се справим" за ситуацията с бежанската криза на митинг през аггуст 2015 г.

Водещи