Меркел поиска в Япония продължаване на санкциите срещу Русия 09.03 | 09:51

Германският канцлер призна необходимостта от търсене на дипломатическо решение

От iNews.bg

Канцлерът на Гармания Ангела Меркел по време на визита в Япония призовала да се запазват санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Укарйна, съобщава РИА Новости, като цитира агенция Kyodo.

Едновременно тя признала необходимостта от търсене на дипломатическо решение на конфликта.

Освен това германският канцлер се застъпила за реформа в Съвета за сигурност на ООН и отбелязала важността на усилията и сътрудничеството с Япония и Бразилия, по-конкретно в борбата с международния тероризъм.

Вечерта в понеделник (9.03.) ще се състои среща между Меркел и премиера на Япония Шиндзо Абе, на която, както се очаква, ще се обсъждат въпроси от партньорството в рамките на Г-7, ситуацията в Украйна, антитерористични мерки, реформата в Съвета за сигурност на ООН, взаимодействието по регионални въпроси в Източна Азия и Близкия изток.

Също ще бъдат обсъдени пътят за взаимодействие между двете страни в рамките на Г-7 по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Това е първата за последните седем години официална визита на германския канцлер в Япония. В първия ден от двудневната визита ще се състои аудиенция на Меркел при японския император Акихито, среща с премиера Шиндзо Абе, след която двамата лидери е дадат съвместна пресконференция.

Водещи