Меркел призова за противопоставяне на продажните политици 19.05 | 12:29

Ние се сблъскваме с течения, които искат да унищожат Европа на нашите ценности, обяви още тя

От iNews

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските политици "трябва да се изправят срещу" крайно десните политици "които се продават" след като запис от скрита камера свали националистическия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе по обвинения, че е корумпиран, съобщава Франс прес, цитирана от Нова тв.

"Ние се сблъскваме с течения, които искат да унищожат Европа на нашите ценности, и ние трябва категорично да се противопоставим на това", каза Меркел на пресконференция в хърватската столица Загреб, преди да се отправи към среща на управляващата в страната консервативна партия преди изборите за Европейски парламент.

Докато крайнодесните партии отхвърлиха ценности като защитата на малцинствата и основните човешки права, каза Меркел, "политиците, които са за продан играят роля и ние трябва да действаме решително срещу всичко това".

Германският "Шпигел" и "Зюдойче Цайтунг" в петък публикуваха видеозаписи, за които се твърди, че показват лидера на Партията на свободата Щрахе, обещаващ спечелване на обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията му от мнима племенница на руски олигарх.

Коментарите на Меркел бяха направени след поредица от призиви от водещи германски политици към избирателите да не следват примера на съседната страна, като поставят крайнодесните на власт.

"Хора като този не трябва да могат да поемат никаква отговорност в Европа", заяви лидерът на германската Християндемократическа партия на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер, добавя Нова тв.

Водещи