Меркел ще запази поста си и след изборите, прогнозира неин министър 04.12 | 16:42

Управляващата коалиция ще спечели вота догодина, канцлерът гони рекорд на Хелмут Кол

От iNews.bg

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и техните партньори от баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС) отново ще спечелят изборите за Бундестага следващата година. Според министъра резултатите им ще бъдат същите като тези на предишните избори преди четири години. "С Ангела Меркел може да бъдат получени също толкова добри резултатите, както и през 2013 г. Ние сега трябва да се концентрираме върху нашите силни страни и да направим всичко възможно, за да получим най-малко 40%. Преди четири години блокът ХДС/ХСС получи 41,5% от гласовете на избирателите", каза той в интервю за "Билд ам зонтаг", предаде БГНЕС.

По отношение на критиките по адрес на канцлера и нейната политика за прием на мигранти финансовият министър заяви, че "всеки човек прави грешки". Следващият вторник в Есен, провинция Северен Рейн-Вестфалия ще започне годишната среща на ХДС, на която трябва да бъде преизбрано ръководството на партията, включително и нейният председател Ангела Меркел. Това ще бъде девети път, в който канцлерът е преизбирана на поста. Тя е в ръководството на партията вече 16 години, като по-дълго от това е ръководил единствено Хелмут Кол – 25 години.

Шойбле коментира и гръцките финансови проблеми, посочвайки, че Гърция трябва да осъществи необходимите й структурни реформи. Министърът също така за пореден път заяви, че е против каквото и да е било отписване от дълга й. От 2010 г. страните от еврозоната и МВФ оказват финансова помощ на Атина в рамките на спасителни програми. През август 2015 г. беше постигната третата такава програма в размер на 86 млрд. евро. Към момента гръцкият дълг е 315 млрд. евро или 175% от БВП.

Водещи

Най-четени