Метеоролозите прогнозират рекордни температури в Гърция 13.07 | 11:45

Рекордно топъл юни и притеснителни пожари

От iNews.bg

Метеоролозите прогнозират рекордни температури, като максималните ще достигнат 42-44 градуса по Целзий, главно в Западна Гърция и Пелопонес. Това е сериозно предизвикателство както за местните жители, така и за туристите, които са в страната.

Рекордно топъл юни и притеснителни пожари
Юни месец се оказа най-топлият от 1960 година насам, което е допринесло за значителен брой пожари в страната. През последната седмица температурите са надхвърляли 40 градуса по Целзий, създавайки опасни условия за възникване на нови пожари и затруднения за борбата с тях.

На територията на страната функционират множество климатизирани помещения, където всеки може да се охлади. Здравните власти също така публикуваха редица предписания за запазване на здравето по време на горещините. Основните препоръки включват избягването на слънчеви бани и тежка физическа дейност, както и носенето на леки, удобни и светли дрехи от естествени материали и шапки.

Важни съвети за предпазване от жегата
Здравните експерти съветват да се избягва излагането на пряка слънчева светлина, като се препоръчва престой на сенчести и прохладни места. Също така, е важно да се консумират много течности, за да се предотврати обезводняването. Лекарите подчертават, че е от съществено значение да се следят симптомите на топлинен удар, които включват главоболие, замайване, мускулни крампи и гадене.

Според прогнозите на метеоролозите, горещата вълна ще продължи до края на месеца, което ще наложи допълнителни мерки за справяне с екстремните условия. Очаква се, че температурите ще останат високи, като особено тежки ще бъдат условията в Западна Гърция и Пелопонес.

Водещи

Най-четени