Мехмед Али Агджа: Москва поръча атентата срещу папата 16.05 | 09:15

България е жертва, заяви той в интервю

От iNews

Москва поръча атентата срещу папата. България беше жертвен агнец на руските служби Предпочитам да говоря на италиански език. Нищо не съм забравил. Може би някои хора са били убити, починали са. Но аз помня много добре всичко, свързано с атентата на папата Йоан Павел II. Това каза по Нова тв Мехмед Али Агджа за покушението на папата през 1981 г. Преди два дниФрог нюз написа, че именно КГБ е в основата на покушението, според признания на офицера от съветските служби Виктор Шеймов.

Минаха 40 години.  С времето истината ще излезе наяве.  Ватикана , Кремъл и Американското правителство знаят истината. Има една свръхземна истина. И така, свързана с Кремъл. Истината е тази – Кремъл искаше да убие папата с полски произход. Кремъл взе решение да убие полския папа. Истината е проста. Бях във връзка с тези, които работеха с руските тайни служби. Стрелях сам, както може да се види от документалните кадри. Стрелях два пъти. Един човек беше достатъчен. Стрелях само аз. Не е имало нужда от други хора.

 

Тогава мислех, че папата представлява дивия капитализъм. А аз бях враг на капитализма. Но Ватикана и папата нямат нищо общо с това. По онова време мислех така, но сега не мисля. Чувствах се по-силен без да мисля много. Тероризмът не е  платен от българското правителство. Българското правителство няма нищо общо. По онова време тероризма беше финансиран от КГБ. Никой не е имал интерес да подкрепя какъвто и да е тероризъм. Това беше акция на КГБ да дестабилизира западните страни. Не познавам лично Карлос Чакала. Обучаван съм на всичко. Един човек можеше да изглежда фашист, но да е на служба на КГБ. Няма по-добра система от тази на Западна Европа.

 

Бил съм в София за 50 дни. Беше много красив град. Срещал съм се с турски контрабандист. Срещал съм се с руските служби. Пистолетът го получих във Виена. Имаше план за покушение на папата. Решението беше на Кремъл. С това бяха натоварени Съветските тайни служби. Те търсеха човек със слава на фашист. Трябваше да бъдат заблудени Америка, Европа, Ватикана. Имаше и българи, които служеха на Съветския съюз. Например в България службите знаеха, че имам фалшив индийски паспорт. Тези хора не ми показаха лични карти, но казаха, че трябва да отида за Италия. Те бяха във връзка с руските служби.

 

Кой конкретно ми нареди да убия папата? Съветското посолство в София. Заповедта беше от Кремъл. В София, защото е по-близо до Турция. Минах през Югославия и Виена. Това е. България беше инструмент на Съветския съюз.

 

Папата каза, че българският народ е напълно невинен. Той знаеше, че зад атентата стои Кремъл и КГБ. Българите нямат вина за атентата срещу папата. За това можем исторически да го потвърдим.

 

По онова време аз посочих българските имена. Не можеше да се назовава пряко Кремъл. Българите бяха пожертвани.  В шпионските игри се правят тези неща. Личната драма на Антонов трябва да се възприема като жертва срещу комунизма. България вече не е марионетка на сталинизма. За да се прикрие отговорността на СССР, трябваше да се говори за България. ЦРУ разполагаше с документи, за това ,че Кремъл стои зад атентата. Те ще разкрият, че именно Кремъл е поръчител а атентата.

 

Беше нужна изкупителна жертва. Виждал съм се със Сергей Антонов в затвора. Говори сме малко, но в една студена война, винаги се случват някакви човешки трагедии. Трябваше да променям версиите си по онова време.

 

За срещата си с папата той  обясни: "Папата ми каза: Днес е исторически ден. Тази среща е предопределена от Бога. Папата прости 10 пъти. Говорихме за пророчеството от Фатима. Най-голямото пророчество – атентатът вече  бил предсказан.

Говорихме за най-важното нещо – че е дошъл краят на света.  Според него и Ватикана светът ще бъде унищожен през този век. Може би атомна война ще унищожи света, може би някой метеорит. Това е било според пророчеството на Фатима. Казах, че съм страдал за това, което се случи. Той каза, че няма значение, защото такова е било пророчеството.

 

Датата 13 май може да се каже, че е случайна. Решението е взето от 13-ти отдел "убийства" на КГБ. За папата Кремъл не бе висшия поръчител, а инструмент. Горбачов нямаше как да отрече отговорността на Кремъл. Той получи нобелова награда за мир. Светът трябваше да мисли, че го  е извършил един луд, психопат, фашист, така че никой да не заподозре Кремъл.

 

Никой днес не би опитал да убие папа Франциск- велик човек на мира.  Никой няма интерес да го убива. Досега американското правителство трябва да покаже доказателствата.

 

Какво правя? Грижа се за уличните кучета и котки. Много обичам уличните, това ме кара да се чувствам щастлив. Спортувам също така. В добро здраве съм. Всичко с тероризма приключи. Това е история преди 40 години.  Сега съм обикновен гражданин, като всеки друг. Кучетата и котките са любов, която ме прави щастлив. В тази страна живея като бежанец, далече от всички. Вече мога да живея като пенсионер.

 

Надявам се да пътувам в Европа, надявам се и България. за тридесет години платих висока цена. Свободен съм от 11 години.  На България мога да кажа, че страната няма нищо общо с атентата. България е невинна за атентата срещу папата. На Ватикана мога да кажа, че сега в САЩ има президент католик. Сегашният шеф на ЦРУ е католик. Те трябва да поискат от ЦРУ да представят документалните доказателства, които разкриват Кремъл като център на тероризма.

 

Не, не бих го извършил отново. Мога да прегърна всеки католически свещеник, всяка католическа монахиня като мой брат и сестра. Всичко се промени. Онова беше чудо, което трябваше да се случи, а не терористичен акт, който не може да бъде приет. Трябва да се осъди всяка форма на тероризъм.

 

Не мога да кажа нищо лично на българите. Става дума за световна война. В нея винаги ще има човешки трагедии. Важно е българският народ да знае. Моята дума е важна, аз съм го преживял. Няма причина след 40 години да не се каже истината.

 

"Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз вярвах в строя, вярвах на ръководството. Сам написах молбата да бъда приет в комунистическата партия. Исках да работа за своята родина и го правех, без да жаля сили. Но убежденията ми рухнаха, когато разбрах, че нашите служби готвят ликвидирането на папа Йоан-Павел II".

Това са думи на Виктор Шеймов, високопоставен офицер от руските служби. Бил е майор от КГБ, наричан "най-важният човек" на съветските тайни служби, потърсил убежище в САЩ.

В последващите анализи за неговото бягство ръководството на КГБ стига до категоричния извод, че най-вероятно причина за предателството на Шеймов е информацията за готвен атентат срещу папата. Той споделил пред свой колега, че е шокиран, когато научил какво е замислило висшето ръководство на страната. Той научава за плана по отстраняването на светия отец докато бил командирован в Полша. На среща генерал Д.В., отговарящ за местната резидентура изведнъж влиза полк. Соловьов, колега на Шеймов. Носел спешна грама, подписана лично от тогавашния ръководител на КГБ Юри Андропов. В нея пишело: "Проучете цялата нужна информация как да се приближим до папата". Всички били наясно, че това означава само едно:Папата трябва да бъде ликвидиран.

 

Шеймов си спомня, че още през 1978 г. когато Йоан-Павел II бива избран за папа, Юри Андропов в своя телеграма до варшавската резидентура написал: "Как въобще допуснахте да бъде избран гражданин на социалистическа държава?!"

Водещи