Милано разтрогна „братския съюз“ със Санкт Петербург 29.11 | 17:11

Причина е закон, забраняващ пропагандата на хомосексуалността

От Елена Коцева

Общинският съвет на Милано прекрати споразумението за побратимяване със Санкт Петербург, сключено още през 1967 година, съобщава изданието MilanoToday, цитирано от Lenta.ru. Решението е взето след гласуване и е подкрепено от мнозинство.

Документът е внесен от общинския съветник Марко Капато, който е и бивш евродепутат.

Обсъжданията и гласуването на това решение беше вече отлагано няколко пъти, но вчера, късно вечерта, общинският съвет е разтрогнал "братските връзки" със северната столица на Русия.

Причина за разрива е приетият в Санкт Петербург закон, с който се забранява пропагандата на хомосексуалните отношения и се предвиждат наказания за това.

Споразумението за побратимяване между двата града обхващаше редица договорености в икономическата и културната сфера. Според информацията след влизането на решението на Общинския съвет в сила всички градски структури, работещи по такива проекти, ще трябва да прекратят дейността си с руските партньори.

Според изявление на представител на общинския съвет на Милано, те се надяват техният пример да бъде последват и от Венеция и Торино, които също са побратимени градове със Санкт Петербург. Справка показва, че в момента Венеция също е на етап разглеждане на такова решение и предстои неговото гласуване. 

На този етап от руска страна няма коментар на информацията, с изключение на това, че официално няма пристигнали документи за решението на Общинския съвет на Милано.

Милано е известен с последователната си защита на правата на малцинствата. През юли 2012 година градът стана третия в Италия, след Торино и Неапол, който одобри закон за гражданските съюзи, който приравнява тези съюзи, включително и сключени между лица от един пол, с гражданският брак. Така на практика узакони еднополовите бракове.

Закона за забрана на пропагандата на хомосексуализма влезе в сила в Санкт Петербург през март 2012 година. Той регламентира при нарушаване на забраната административна санкция и глоба от 5 000 рубли за гражданско лица, 50 000 рубли за длъжностно лице и от 250 до 500 хиляди рубли за юридическо лице.  

Водещи

Най-четени