Милиони католици тръпнат в очакване на новия папа 19.03 | 10:11

Хиляди се събраха във Ватикана за интронизацията на Франциск

От Христина Рафаилова

ХИляди вярващи започнаха да се събират за най-очаквания от милиони католици момент – деня, в който новият папа официално ще седне на светия престол. 

Площад "Свети Петър" във Ватикана логично не може да събере събралото се множество и околностите му също са препълнени от миряни, нетърпеливи да споделят незабравимия за всички вярващи момент.

Официалните делегации за интронизацията на Франциск са над 130, съобщава Guardian. 

Сред гостите са вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, както и лидерите на редица други вероизповедания. На церемонията ще присъства вселенският патриарх Вартоломей. 

От изданието подчертават, че присъствието на главата на православната църква на интронизацията на папата се случва за първи път от 1054 година, когато настъпва схизмата между източното и западното християнство. 

Сред делегатите ще бъдат президентите на Бразилия и Аржентина, както  и българският държавен глава Росен Плевнелиев. Гости на церемонията ще са канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Испания и Франция. 

Шест дни, след като беше избран, Берголио нарича себе си епископ на Рим – позицията, от която произтича авторитетът му. Той прикрива своите планове да разклати концентрацията на власт във Ватикана  и да управлява с помощта на останалите епископи. 

Анализаторите на католическата църква очакват Франциск да изпрати и последващи сигнали за реформи във Ватикана, като използва по-опростени литургии за разлика от предшественика си Бенедикт XVI, който предпочиташе повече бароковия стил. 

Интронизацията ще бъде ограничена в рамките на 2 часа, след като през 2005 г. церемонията за поемането на поста от  Беденикт продължи 3 часа и половина. 

Първо Франциск ще обиколи сред тълпата на площад "Свети Петър" и ще я поздрави. 

Той ще посрещне официалните гости в базиликата след тържествената меса. 

Водещи

Най-четени