Министър на Меркел не иска широка коалиция след изборите 20.08 | 15:34

Въпреки мнението ми решават избирателите, казва Зигмар Габриел

От iNews.bg

Външният министър на Германия и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Зигмар Габриел заяви, че е скептичен към продължаването на управляващата широка коалиция между социалистите и консервативния блок на канцлера Ангела Меркел след предстоящите парламентарни избори в страната през септември. "Нито блока на Християндемократическия съюз/Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), нито ние не искаме да продължаваме широката коалиция, но в крайна сметка това го решават избирателите", каза той в интервю за германската информационна агенция ДПА.

По думите на Габриел за партии като ХДС, ХСС и СДП широката коалиция не е "желан съюз". Политическите сили имат помежду си редица разногласия по важни въпроси като отбранителната политика, развитието на системата на здравеопазването и други, посочи още дипломатът, предаде БГНЕС. "Трудно мога да си представя, че ще можем да ги преодолеем" , допълни той.

По-рано интервю за списание "Щерн" Габриел беше още по-категоричен, заявявайки, че след изборите консерваторите и социалистите "ще тръгнат по различни пътища". Следващите избори за Бундестаг в Германия ще се състоят на 24 септември. Според последните социологически резултати на в. "Билд ам зонтаг" рейтингът на ХДС/ХСС се е покачил с още един процент до 39%. В същото време за СДП са готови да гласуват 24% от избирателите, което не представлява промяна. За Лявата партия ще гласуват 9% от анкетираните, а за Зелените и Свободната демократична партия – 8%. За дясната "Алтернатива за Германия" пък са готови да гласуват 7% от избирателите.

Водещи

Най-четени