Миротворецът, който не вярваше в силата на американското оръжие 16.02 | 19:23

Светът загуби Бутрос Бутрос-Гали – първият африкански водач на ООН

От iNews.bg

Ветеранът на египетската дипломация Бутрос Бутрос-Гали е починал в болница в родната си страна. Първият генерален секретар на ООН от Африка е издъхнал на 93-годишна възраст.

Светът ще запомни историческия му принос за мирното споразумение на страната му с Израел, но сблъсъкът му със САЩ по време на мандата му начело на ООН.

Бутрос Бутрос-Гали бе потомък на известен християнски египетски род. Застана начело на световната дипломация, оглавявайки ООН през 1992 година, когато на глобалната политическа сцена се играеха драматични постановки като разпадането на СССР, настъпи краят на Студената и светът се превърна в еднополюсен с една единствена доминанта, наречена Америка.

В продължение на четири години пацифистът Гали имаше търкания с администрацията на Бил Клинтън, което доведе до блокирането на втория мандат в 1996 година. След това начело на ООН застана ганаецът Кофи Анан.

Западът все още гледа противоречиво на Гали като световна политическа фигура. През целия си мандар начело на ООН той полагаше усилия да направи организацията независима от политическите амбиции на САЩ. Поради тази причина основно от западни политици той бе обвиняван, че носи вина за неуспехите за предотвратяване на масови убийства в Африка и на Балканите.

Но до края на ръководството си, той остана убеден в идеята за многополюсния свят, който няма да бъде разделен от враждуващите сили, както по времето на Студената война.

Водещи