Мит Ромни спечели и в Уайоминг, но това е без значение 01.03 | 14:25

Изборите в Уайоминг не са юридически обвързващи

От Ивайло Ачев

Само ден след като спечели първичните избори в Мичиган за квотата на републиканците в президентските избори на САЩ, бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни успя да вземе победата и при изборите в Уайоминг, предаде ABC News.

39% от регистрираните гласоподаватели на републиканците в щата са подкрепили Ромни. 32% дават гласа си за големия съперник на бившия губернатор на Масачузетс – Рик Санторум. Трети се класира Рон Пол с 21%.

Избирателната активност в Уайоминг е от само 2108 души.

Подобно на Айова обаче изборите в Уайоминг не са юридически обвързващи* и щатът няма да праща делегати, които да влязат в квотата от 29 души, която ще определи в крайна сметка кой щат коя републиканска кандидатура подкрепя. И двата щата обаче ще излъчат делегати към Републиканската национално събрание, които ще могат да изразят необвързващо предпочитание към всеки от кандидатите за президент на републиканците.

__________________________________________

* Президентските избори в САЩ започват с първични избори, в хода на които големите партии (Републиканската и Демократическата) номинират своите кандидати за президент. Първичните избори служат и за определяне на това кой щат подкрепя съответния кандидат чрез електора си. Президентът на САЩ се избира индиректно от електори, обединени в Изборна колегия. По принцип всеки електор гласува вместо двама гласоподаватели и кандидатът събрал по-голям брой гласове печели. Ако гласовете са наравно, президентът се избира от двете камари на Конгреса - Камарата на представителите и Сената.

Водещи

Най-четени