Митинг в подкрепа на преврата в Зимбабве 18.11 | 14:18

5000 излязоха на улицата, за да изразят одобрение към действията на армията

От iNews.bg

Около 5000 се включиха в шествие в подкрепя на действията на въоръжените сили на Зимбабве. Към масовата проява се присъединиха и бели граждани, и студенти, които са облекли робите за дипломирането си. Полицията не ограничава движението на хора и автомобили. Участниците в шествието се движат мирно и не нарушават обществения ред, предаде БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че военните са взели под контрол телевизионния център в столицата на Зимбабве и резиденцията на президента Робърт Мугабе. По улиците се появи бронирана техника. Мугабе каза по телефона на президента на ЮАП Джейкъб Зума, че военните го държат под домашен арест. Съобщено беше също, че съпругата и вероятен приемник на президента Грейс Мугабе е избягала от страната, а уволненият вицепрезидент Емерсън Мнангагва се е върнал в Хараре, за да оглави новото правителството.

Преди това осем от общо 10 провинциални координационни комитети на партията на Мугабе "Африкански национален конгрес – Патриотичен фронт” го призоваха да се оттегли като президент на страната и първи партиен секретар. Обстановката в Хараре е спокойна, но има военни патрули, а достъпът до държавните учреждения е блокиран.

Водещи

Най-четени