Митрофанова: Русия прави всичко необходимо да осигури сигурността на българските морящи 14.04 | 18:49

Това заяви на редовния си брифинг във Фейбук руският посланик у нас Елеонора Митрофанова

От iNews.bg

Руската страна прави всичко необходимо да осигури сигурността и последващото връщане в родината на българските моряци от кораба "Царевна". Това заяви на редовния си брифинг във Фейбук руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Постоянно следим ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол. На 13 април т.г. 15 членове на екипажа на кораба "Царевна” – сред които 14 граждани на България – са евакуирани в Донецк", съобщи още тя.




"Руската Федерация непрекъснато оказва всестранна хуманитарна помощ на пострадали жители на Донбас и на контролираните райони на Украйна. Организирани са коридори за безопасно излизане на местните жители от зоната на боевете. Украинските националисти използват мирни граждани като "жив щит", заплашвайки със смърт им пречат да се евакуират, безразборно разстрелват колони на отървали се от главорезите бежанци", заявява още посланикът.

По думите й продължава "освобождението на Мариупол".

Митрофанова отново засяга и темата за евентуални доставки на оръжие за Украйна от България. "В контекста на продължаващите обсъждания в българския истаблишмънт по темата на доставки на оръжия (включително от съветски произход) и амуниция за украинските националисти, искам отново да подчертая, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за руско-българските отношения", предупреждава дипломатът

Водещи