Могерини: Договорът на Македония с България е исторически 20.04 | 10:31

Върнахте се в правилния път към Европейския съюз, подчерта тя пред депутатите в Скопипе

От iNews.bg

След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване е важно да продължите и да задълбочите реформите по пътя към ЕС. Властите и опозицията споделят отговорността за бъдещето на страната. Това заяви вчера пред македонския парламент върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.

"Вие споделяте отговорността за бъдещето на вашите граждани. Правителството има отговорността да отвори пространството на опозицията за цялостно участие и опозицията има отговорността да се ангажира с цялата тази работа. Имате отговорност да идентифицирате националните интереси и приоритети на страната, имате колективна отговорност да си сътрудничите в институциите, за да постигнете резултати в националните приоритети", призова Могерини македонските депутати.

Тя добави, че Македония се е върнала на пътя за Европейския съюз и това е мястото, на което трябва да се намира страната. "Когато си спомням какво се случи тук в парламента преди една година и какво се случва сега, мога да кажа, че сте изминали дълъг път. Добрата новина е, че сте се върнали на пътя, преодоляхте най-тежката политическа и институционална криза, която някога сте срещнали. Това е голямо постижение за всички в страната и тя е, преди всичко, постижение, което се постига благодарение на правителството, парламента, различните политически партии, местните власти, както и решимостта на всеки гражданин на тази страна", каза Могерини. Тя подчерта, че това е само първата стъпка по дълъг път, който ще изисква повече единство, повече усилия и повече работа, но ще бъде признат и ще бъде основа за напредък. "Това, което направихте през изминалата година, беше внушително впечатляващо. Особено това, което успяхте да постигнете заедно в областта на реформите. И очакванията са високи, че този начин на разполагане на сили за някои национални приоритети може да продължи и в бъдеще. Това е най-силният знак за зрялост в една демократична система", каза Могерини.

Тя похвали реформите досега, приемането на закони във важни области, но повтори, че сега е необходимо страната да се съсредоточи върху тяхното прилагане. "Това е същността. Знам, че процесът на интеграция в ЕС е изпълнен с много процедури, процедури и условия, които трябва да бъдат изпълнени, но в крайна сметка се свежда до трансформация на обществото и стандартите, които вашите граждани искат да видят как се изпълняват в ежедневието живот. Става въпрос за европейските стандарти, доброто развитие на икономиката, търговията, начина, по който функционират институциите, върховенството на закона, качеството на живот ... От сигурността до възможностите за младите хора. Това е важно за всички граждани", каза върховният представител на ЕС. Следващото ниво, добави тя, е поддържане и продължаване на реформите, които чудесно се развиват, но процесът трябва да продължи не само чрез приемането на законите, но и с тяхното изпълнение.

Като изрази убеждението, че подобна работа ще продължи да носи плодове, Могерини посочи предстоящите стъпки. Тя подчерта, че е направена историческа стъпка напред с договора с България, с който е разрешено един двустранен въпрос и изрази увереност, че преговорите с Гърция ще доведат до решение на спора за името, което ще задоволи и двете страни и ще бъде основа за бъдещото единство на европейския континент. "Винаги избягвам да говоря за разширяването, искам да говоря за обединението. Имаме потенциала да бъдем бързи в процедурите, за да бъдем успешни. Знам, че вярвате също, че се движим бързо към членство в ЕС. Инвестирайте във вашето единство, в своите демократични институции, в таланта на гражданите, особено в младите хора и техните стремежи и желания да се присъединят към ЕС. Това е от полза за вас, но и за нас. Същото ще бъде признато от Брюксел и ЕС. Време е да започнем да работим заедно, да напредвате със своите съседи и аз съм убедена, че ще стигнем далеч", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Могерини.

В рамките на официалното си посещение в Македония, чийто повод е Докладът на ЕК за напредъка на страната и съответната чиста препоръка за започване на преговори за членство в Съюза, тя имаше срещи с президента на страната Георге Иванов и премиера Зоран Заев.

Водещи

Най-четени