Могерини: ЕС ще защитава твърдо икономическите си интереси 01.06 | 17:31

С никого не сме в търговска война, каза тя след среща с китайския дипломат №1

От iNews.bg

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че блокът не е в търговска война с никого, а ще защити интересите си. Тя каза това часове, след като САЩ наложиха наказателни мита за вноса на метали от Европа и други близки съюзници, предаде БГНЕС.

"Европейският съюз не е във война с никого ... ЕС е мирен проект, включително по отношение на търговията", каза Могерини на съвместна пресконференция в Брюксел с китайския външен министър Ван И. "Вярваме в глобалната свободна справедлива търговия и ще продължим да го правим", каза Могерини. "Казвайки това, ясно е, че ЕС трябва да защитава интересите си", добави тя.

Могерини заяви, че ЕС е подготвил своите контрамерки срещу САЩ, включително заплаха от мита в духа на "око за око" за цяла гама продукти, включително боровинки и уиски бърбън. Тя каза, че ЕС ще започне процедура за уреждане на спорове срещу Съединените щати в Световната търговска организация - правен процес, който може да отнеме години. "Това не означава, че Съединените щати не са нашите най-близки партньори и приятели. Като съюзници те ще останат", каза тя след първия кръг от разговори с китайския външен министър. "Работим много тясно със САЩ по много въпроси на сигурността.. .по въпроси от международната политика и това ще продължи да е така", каза Могерини.

В завоалирано предупреждение, насочено към Вашингтон, Ван И каза, че САЩ трябва да спазват ангажиментите си да избегнат отделна търговска война между САЩ и Китай. "Ние винаги отговаряме на нашите думи и очакваме партньорите да държат на думата си", каза представителят на Пекин. Американската делегация полага основите за посещението в Пекин през уикенда на министъра на търговията Уилбър Рос, за да финализира крехкото търговско примирие, огласено по-рано през май.

Най-четени