Могерини: Не можем да спрем масовата миграция 19.05 | 10:47

Това е феноменът на нашето време, трябва да го легализираме, казва тя

От iNews.bg

Европа няма как да спре масовия миграционен поток, който я залива от няколко години. Такова обезпокоително изявление прави върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини в интервю за Die Welt. Според думите й причината е, че това е феноменът на нашето време. Единственото, което ЕС може да направи, е да намери легален начин бежанците да пристигат на европейска територия.

"Ние, европейците, най-накрая трябва да разберем, че масовото преселение на хора е феноменът на нашето време. Не можем да спрем миграцията, но можем да се справим с нея", казва Могерини. Според нея обаче това трябва да се прави заедно и на общоевропейско ниво. "Едностранното въвеждане на някакви мерки от някоя държава отделно от другите няма да доведе до нищо. Справянето с бежанския поток е по-скоро общоевропейска задача. ЕС се нуждае от инструменти за легализация на миграцията, за връщане на тези, които нямат причина да идват в Европа и за съдействие по икономическото развитие на Африка", казва тя, цитирана от ТАСС.

Паралелно с това Могерини съобщава, че за 6 месеца в Средиземно море са били унищожени над 100 плавателни съдове за нелегален превоз на мигранти, а задържаните трафиканти са 69. В същото време европейските власти и ВМС са успели да спасят живота на около 13 хил. бежанци, претърпели крушение в морето.

Водещи

Най-четени