Могерини: Шест нови членки ще има ЕС до 2019 г. 05.12 | 10:40

Страните от Западните Балкани могат да се присъединят през следващите две години

От iNews.bg

Евросъюзът ще загуби един, но може да спечели шест нови членове до 2019 г. Това стана ясно от думите на върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В интервю за Euronews тя отбеляза, че става въпрос за държавите от Западните Балкани.

"Не смятам, че в бъдеще Европейският съюз ще се състои от 27 държави. Мисля, че ще бъдат повече", казва тя, предаде ТАСС. Могерини добави и още: "Когато говоря, че след 2 години, към края на нашия мандат (на настоящата Европейска комисия – бел.ред.) ще постигнем прогрес в отношенията с шестте западнобалкански държави – прогрес, който вече не трябва да се поставя под съмнение, аз говоря сериозно. И наистина вярвам в това".

Първият дипломат на Общността добавя и че ЕС е заинтересован Западните Балкани да станат членове. Присъединяването им към европейското семейство е от сериозно значение за сигурността и икономическото развитие, смята Могерини.

За присъединяването си към ЕС обаче тези страни ще трябва да се потрудят, за да отговорят на изискванията за членство. "Естествено, преди всичко те трябва да реализират всички необходими реформи, като в обществата им и в работата на политическите им институции трябва да настъпят сериозни промени", отбелязва Могерини. И допълва, че държавните им ръководители и обществата в тях вече са готови за тези крачки. 

Водещи

Най-четени