Морска операция срещу трафикантите на хора през Средиземно море обсъжда ЕС 18.05 | 12:32

Над 1800 са жертвите на трафика на бежанци към Европа

От iNews.bg

Съвместна среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС тече днес в Брюксел. На нея ще бъде обсъдено провеждането на морска операция като част от мерките за борба срещу трафикантите на хора през Средиземно море.

"Основната тема днес ще бъде вземането на решение за създаването на морска операция на ЕС за унищожаване на престъпните мрежи на трафикантите в Средиземно море. Очаквам това решение да бъде взето днес, за да продължим с планирането и операцията през следващите седмици", обясни преди началото на консултациите върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

На днешната среща ще се обсъди също така структурата на новата мисия за борба срещу трафикантите и откъде ще се осъществява нейното командване. Създаването ѝ е част от действията на ЕС за справяне с миграционния поток към Стария континент.

По данни на ООН 60 хиляди души са преминали Средиземно море от началото на годината в опит да достигнат бреговете на Европа. Над 1800 са загиналите, което е 20 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Най-четени