Мосад стои зад убийството на палестинеца у нас? Махмуд Абас поиска разследване... 26.02 | 17:08

... но не обвини директно Израел за смъртта на Омар Зайед

От iNews.bg

Палестинецът, който бе намерен мъртъв в двора на посолството на родината си в България, е бил член на Националния фонт за Освобождение на Палестина.

Еврейската телеграфна агенция JTA пише, че става въпрос за палестински терорист, живял в България, за да избегне екстрадиране.

След като стана ясно, че тялото на Омар Зайед е открито в двора на посолството, Националният фронт за освобождение на Палестина обвини тайните служби на Израел – Мосад, в убийството му.

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви, че смъртта му ще бъде предмет на разследване, но не е посочил Израел като виновна за убийството му.

По последни данни 52-годишният Зайед е паднал от сградата на посолството. МВР не отрича версията да е бил бутнат.

Роден е в Джанин и е осъден на доживотен затвор през 1986 година за убийството на еврейски студент в Ерусалим.

Бяга от страната и през 1990 година се установява в България, където по-късно получава право да пребивава постоянно. Съпругата му е българка, трите му деца са родени в България.

Израелската държава е установила местонахождението му е поискала екстрадирането му през декември. След това той е получил подслон в представителството на Палестинската мисия, докато адвокатите му са се борили да остане в България.

Водещи

Най-четени