Москва: Беларус първа ще получи руската ваксина срещу COVID-19 24.08 | 20:17

Гражданите щели да участват във "Фаза 3" на изпитванията

От iNews.bg

еларус ще бъде първата държава в света, която ще получи ваксината на Русия срещу Covid-19, разработена от Института "Гамалея”, съобщи в понеделник Спутник, позовавайки се на пресслужбата на президента Лукашенко.

"Двамата президенти (Лукашенко и Путин) се съгласиха, че гражданите на Беларус ще участват доброволно във "Фаза 3" на изпитванията на ваксината. По този начин Беларус ще стане първата нация, която ще внесе руската ваксина", съобщиха от президентската пресслужба.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви в неделя, че до края на годината страната ще разполага с производство на между 1,5 до 2 милиона дози на месец от ваксината срещу Covid-19, като ще разширява обема, докато достигне 6 милиона дози месечно.

"Три предприятия - Binnopharm, R-Pharm и Generium, вече ще се присъединят към развитието на производството. Предполага се, че до края на август ще бъдат произведени около 30 000 ваксини. От септември ще увеличим многократно обема на производството от гореспоменатите компании, така че до края на годината трябва да започнем да произвеждаме около 1,5 до 2 милиона дози на месец, като постепенно увеличаваме обема до 6 милиона дози на месец", Мантуров, цитиран от БНР.

Министърът добави, че Русия също така ще започне да снабдява своите чуждестранни партньори, след като бъдат удовлетворени нуждите на вътрешния пазар.

Днешната информация потвърждава засилването на връзките между Русия и Беларус в момента, когато Лукашенко обвинява Запада в организирането на протестите, започнали след президентските избори, на които действащият президент спечели над 80%.

Водещи

Най-четени