Москва, Берлин и Брюксел осъдиха германските санкции за газопроводите 21.12 | 12:58

От iNews

Руското министерство на външните работи реагира на наложените от Съединените щати санкции срещу газовите проекти "Северен поток - 2" и "Турски поток". Говорителят на ведомството Мария Захарова обяви, че Съединените щати не издържат на световната конкуренция, съобщи БНР.

Във "Фейсбук" тя написа, че държава с дълг от 22 трилиона долара пречи на другите да развиват своята икономика.

Реакция имаше и на правителството на Германия. Заместник-говорителят на федералното канцлерство Улрике Демер заяви, че Берлин със съжаление приема фактът, че президентът Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат санкции срещу руските газови проекти в Европа.

Против санкциите се обявиха и от Брюксел. Европейският съюз принципно е против налагане на санкции срещу европейски компании, извършващи законна дейност, заяви говорител на Еврокомисията и поясни, че в момента се извършва оценка на ефекта от наложените мерки.

От Министерството на финансите на Съединените щати поясниха, че санкциите влизат в сила незабавно. Те предвиждат замразяване на активи и отмяна на американски визи за компании, свързани с изграждането на двата газопровода.

Водещи

Най-четени