Москва: Ядрена война няма да има, САЩ няма да ударят Северна Корея 24.09 | 15:05

В Ирак го направиха, защото знаеха, че Саддам няма никакви оръжия, а тук не е така, отбеляза той

От iNews.bg

Ядрена война няма да има, въпреки изострящото се почти всеки ден напрежение между САЩ и Северна Корея. Такова мнение изрази първият дипломат на Русия Сергей Лавров. Според него причината е в наличието на ядрени оръжия и у двете държави, което автоматично означава, че при американска атака ще има и севернокорейска контраатака.

Според Лавров САЩ няма да нанесат уда, защото са сигурни, че Пхенян разполага с ядрено оръжие, което може да бъде използвано в отговор. "Американците няма да нанесат удар по Северна Корея, защото те не само подозират, а знаят със сигурност, че тя притежава ядрени бомби. И президентът Владимир Путин неведнъж е казвал по този въпрос, че не може да си представи, че американците или който и да било има 100-процентова информация за всички обекти, без изключение", заявява Лавров пред руската телевизия НТВ, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че тази логика е била в основата на американското нахлуване в Ирак. "Американците удариха Ирак най-вече заради това, защото имаха стопроцентова информация, че не е останало никакво оръжие за масово унищожение", коментира първият дипломат на Русия, предаде КРОСС.

Коментарът на Лавров идва на фона на продължаващата размяна на заплахи между САЩ и Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп заплаши в Туитър севернокорейския външен министър И Йон Хо и лидера на страната Ким Чен Ун, че "не след дълго тях може да ги няма".

Министър И заяви в речта си пред Общото събрание на ООН снощи, че обстрелването с ракети на цялата територия на САЩ става неизбежно, след като "г-н президент Зло" Тръмп нарече пхенянския лидер "човекът ракета".

Междувременно и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за намаляване на напрежението и мирно разрешаване на спора между Вашингтон и Пхенян. Той настоява за политическо решение на кризата като единствен вариант.

В събота Гутериш е срещна с външния министър на Северна Корея И Йон Хо и призова държавното ръководство на КНДР да вземе мерки за деескалация на напрежението и да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност, забраняващи на Пхенян да разработва ядрено оръжие, предава ТАСС, цитирана от БНР.

Водещи

Най-четени