Москва зове за международен договор за забрана на оръжията в Космоса 12.04 | 10:27

Лавров предложи да се използва като основа руско-китайският проект, представен през 2014 г. в Женева

От iNews.bg


Русия призовава за преговори за създаване на правно обвързващ международен инструмент, който да забрани разполагането на всякакви видове оръжия в Космоса, заяви външният министър на страната Сергей Лавров по повод 60-годишнината от историческия полет на Юрий Гагарин в космоса, предаде БГНЕС.

Годишнината от първия полет на съветския космонавт, отбелязал началото на космическата ера, се отбелязва всяка година на 12 април в Русия като Ден на космонавтиката. На същия ден светът отбелязва Международния ден на първия полет на човек в космоса.

"Ние твърдо вярваме, че само гарантираното предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в Космоса ще направи възможно използването му за творчески цели и в полза на цялото човечество. Призоваваме за преговори за разработването на международен правно обвързващ инструмент, който да забрани разполагане на всякакви видове оръжия там, както и използването на сила или заплаха за използване на сила", заяви Лавров във видео съобщение по повод годишнината от първия полет на Гагарин в Космоса.

Лавров предложи да се използва като основа руско-китайският проект за такъв договор, представен на Конференцията по разоръжаването в Женева през 2014 г.

Водещи

Най-четени