Москва и Анкара нямат единодушие за Сирия 28.12 | 14:17

Въпреки съвместните стъпки за мир, бъдещето на Асад още разделя двете столици

От iNews.bg

Макар да работят активно заедно за урегулирането на ситуацията в Сирия, Русия и Турция все още имат сериозни разногласия, които не са изчистили. Те са по отношение на Башар Асад, зад който Москва продължава да стои, докато Анкара не прменя мнението си, че той трябва да си отиде. "Преход към мир в Сирия, който да включва президента Асад, е невъзможен, тъй като опозицията в страната не може да го приеме", заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Първият дипломат на Анкара потвърди, че Турция е подготвила споразумение за примирие. Чрез това тя иска трайно спиране на огъня в цяла Сирия и политически преход чрез преговори, добави още той. Същевременно Кремъл заяви днес, че не може да коментира информация, съобщена от Анадолската агенция, според която Турция и Русия са се споразумели по предложение за всеобщо примирие в Сирия.

"Не мога да отговоря на този въпрос в момента", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция днес. "Нямам достатъчно информация. Ние постоянно сме в контакт с нашите турски колеги и обсъждаме различни подробности за евентуалните преговори, които са планирани в Астана", посочи той. "Всичко това се прави в търсене на политическо решение".

Според Анадолската агенция Турция и Русия са съгласували план за всеобхватно примирие в Сирия, като договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия днес в полунощ и не включват терористичните организации. Планът важи за всички райони на Сирия, където се водят боеве между правителствените сили и групировките на въоръжената опозиция, посочва агенцията.

Водещи

Най-четени