Москва и Анкара подписват за „Турски поток” най-рано през декември 05.10 | 17:31

Украйна ще получи руския газ веднага щом го плати, обещава Александър Новак

От Кристиан Костурков

Подписването на междуправителственото споразумение между Москва и Анкара за изграждането на газопровода "Турски поток” отново се отлага. Този път най-рано за декември т.г. Това става ясно от думите на руския министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от "Российская газета”.

"Междуправителственото споразумение по проекта "Турски поток” има нужда от доработване. Документът ще бъде готов в окончателния си вид не по-рано от декември 2015 г. или януари 2016 г. и то след като в Турция бъде формирано ново правителство”, казва Новак. И допълва, че все още между двете страни не е уточнено дали документът ще се отнася до изграждането на една, две или повече тръби. (По проект газопроводът се състои от 4 паралелни тръби, от които първата ще пренася руски газ за вътрешна консумация от Турция, а останалите 3 са предвидени за пренос на синьо гориво за Европа – бел.ред.) Според Новак обаче споразумението трябва да бъде подписано направо за две тръби.

Според руския енергиен министър допълва, че изграждането едновременно на две тръби по време на първия етап на строителството на газопровода ще даде предимство на Турция, тъй като тя вече ще получава по-големи обеми синьо гориво. От думите му става ясно, че така вероятно ще има и отстъпка в цената. "Възможността за ново намаляване на цената ще бъде разгледана с увеличаването на обема на доставките и реализацията на нови инвестиционни проекти”, казва Новак. И допълва, че Турция на практика вече плаща по-малко за руския газ заради падането на цената на петрола по борсите.

Във връзка с доставките на синьо гориво за Украйна Новак обясни, че на практика вече не е необходимо подписването на т.нар. "зимен пакет”, тъй като на срещата между Киев, Москва и Европейската комисия всичко е било договорено. За да тръгне руския газ към Украйна вече е необходимо само "Нафтогаз” да плати на "Газпром”. "Европейската комисия вече е осигурила финансиране, остава само Украйна да плати за газа и веднага ще го получи”, казва още Новак. 

Водещи

Най-четени