Москва и Белград против политики „или си с нас, или против нас“ 21.02 | 14:52

Вучич покани Путин на официално посещение в Сърбия

От iNews.bg

Русия и Сърбия се обявяват срещу порочната практика да се налага на страните избора "с нас или против нас", който вече доведе до нарастване на нестабилността в Европа. Това се казва в съвместна статия на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Ивица Дачич за сръбския вестник "Политика" и "Российская газета", предаде БГНЕС. Материалът е посветен на 180-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Сърбия.

"Отличителна черта на сътрудничеството остава уважението на избора и отчитането на интересите един на друг. Москва и Белград са против порочната практика "с нас или против нас", която вече доведе до усилване на недоверието и нестабилността на европейския континент", се подчертава в материал. "Нашите страни осъществяват самостоятелна, прагматична, балансирана външна политика, опираща се на собствени национални интереси. При това ние сме безусловни привърженици на спазването на фиксираните в Устава на ООН основни принципи на международните отношения, такива като суверенното равенство на държавите, ненамесата в техните вътрешни дела, мирното урегулиране на споровете. Последователно се обявяваме за преодоляването на ключовите предизвикателства и заплахите на съвременността, твърдо опирайки се на международното право", посочват двамата министри.

Лавров и Дачич обръщат внимание върху това, че политическият диалог между двете страни се развива динамично. "С удовлетворение констатираме положителната динамика на търговско-икономическите и военно-техническите връзки, успешната реализация на съвместните проекти в областта на енергетиката, транспорта и културата", се казва в статията. Междувременно стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще връчи днес на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който е на посещение в Белград, писмо до президента на Русия Владимир Путин, с което кани руския държавен глава да посети Сърбия, съобщи Танюг, предаде БНТ. Сърбия и Русия, посочва Вучич в писмото, имат днес светла традиция на сътрудничество, разбирателство и взаимна подкрепа.

"Уважаеми Владимир Владимирович, тъй като конструктивните разговори, които водя с вас, оставят специфичен отпечатък на качеството на нашите съвместни отношения, с особено задоволство Ви каня на официално посещение в Сърбия, където винаги сте добре дошъл гост и приятел", пише Вучич.

Водещи

Най-четени