Москва и Будапеща към ЕК: Спряхте „Южен поток“, а пуснахте ТАП при същите условия 25.05 | 16:26

Ясно се виждат двойните стандарти към различни газопроводи и компании, казва Петер Сиярто

От iNews.bg

Брюксел прилага двойни стандарти по отношение на различните проекти за нови газопроводи. Около това мнение се обединиха в Будапеща външните министри на Унгария и Русия Петер Сиярто и Сергей Лавров. След работната си среща двамата обявиха публично това. Първият дипломат на Москва заяви, че Европейската комисия очевидно гледа по различен начин през призмата на т.нар. Трети енергиен пакет, когато става въпрос за различни газопроводи.

"Съвсем скоро от правилата на този пакет беше направено изключение за трансадриатическия газопровод (ТАП). И то точно от тези правила, по които такива изключения бяха отказани за "Южен поток". А и именно под този предлог проектът беше спрян", подчерта в изказването си след срещата Лавров, цитиран от ТАСС.

Сиярто беше още по-остър в изказванията си и даде пример не само с "Южен", но и със "Северенй поток -2". "Това, което се случва, е чиста проява на двойните стандарти. Евросъюзът, както и други наши приятели, оказваха натиск на Унгария, както и на някои други държави на Балканите и в Централна Европа, за да не бъде реализиран "Южен поток", казва унгарският външен министър. Той допълва и че този газопровод е щял да доведе до реална диверсификация и повишаване на енергийната сигурност на Унгария, за което реално ЕК отдавна настоява. Явно обаче това се отнася само за някои определени проекти, става ясно от думите на Сиярто.

"В онзи момент прозвучаха и аргументи, че не трябва да се строи газопровод, заобикалящ украйна, а и проектът бил икономически неоправдан. Сега обаче виждаме, че има друг газопровод, който също заобикаля Украйна. Интересно защо Еврокомисията, нашите приятели, сега не протестират толкова, колкото срещу "Южен поток". Виждам, че има някаква разлика между различните "потоци" - участващите в тях предприятия. Т.е. ЕК прилага двойни стандарти", категоричен е унгарският първи дипломат.

От своя страна Сергей Лавров отбеляза, че "Северен поток-2" не е руска инициатива, а такава на редица компании от различни държави в ЕС. И даде пример, че тези в Германия гледат на проекта като чисто икономическа възможност, в която не са преплетени политики. "По абсолютно същия начин на проекта гледа и "Газпром", казва Лавров.

Първият дипломат на Москва отбеляза още и че руският газов гигант продължава да отчита интересите на западните компании към "Северен поток-2", обсъжда с тях възможностите за реализацията му, а паралелно проучва вариантите и за допълнителни доставки на руски газ за Европа чрез нови проекти в южните части на континента. "Ако ЕК подходи обективно към обезпечаването на енергийната сигурност в Европа, а не я постави в зависимост от политическите позиции, свързани с необходимостта да се подсигури транзитът през Украйна, то ще могат да бъдат намерени такива решения, които да устройват всички", казва Лавров.

Той отбеляза и че Москва е готова във всеки един момент да започне да обсъжда тези въпроси с Брюксел. За съжаление обаче от страна на ЕК до момента не е показана никаква заинтересованост, отбеляза още Лавров.

Водещи

Най-четени