Москва иска обяснения от Вашингтон за обвиненията срещу Путин 29.01 | 15:32

В САЩ започна кампанията по очернянето на руския президент, смятат в Кремъл

От iNews.bg

Кремъл реагира остро на изказванията от страна на американското министерство на финансите, както и на Белия дом, че Владимир Путин е "олицетворението на корупцията". Според Москва това е началото на кампанията за очерняне на руския президент във връзка с предстоящите през 2018 г. в страната избори за нов държавен глава. От Кремъл отбелязват и че дори все още не е ясно дали Путин ще се кандидатира за нов мандат или не.

В тази връзка в Русия очакват от Вашингтон да даде обяснения за направените изказвания. "Президентът Путин вече се запозна с изявленията по свой адрес и ги определи като неприемливи и неподобаващи", казват от Кремъл. И уточняват, че ръководството на САЩ все още би могло да разясни изказванията от страна на Белия дом, предаде "РИА Новости".

В началото на тази седмица представителят на американското финансово министерство Адам Шубин, който отговаря за санкциите срещу Русия, нарече Владимир Путин олицетворение на корупцията, което, според думите му, отдавна се знаело от властите в САЩ. В отговор на това говорителят на Путин Дмитрий Песков реагира, че това са безпочвени обвинения, които опорочават и самата американска институция. Вчера пък Белият дом в лицето на Джош Ърнест обяви, че мнението на американското финансово министерство отразява вижданията на администрацията на президента на САЩ. На това Песков реагира още по-остро. Той нарече думите на Ърнест безпрецедентни, възмутителни и оскърбителни и не само по отношение на двустранните отношения. Официалният говорител на Кремъл подчерта, че за подобно изказване него веднага биха го уволнили.

Водещи

Най-четени