Москва към Вашингтон: Забравете да връщаме Крим 15.02 | 11:34

Русия не предава на никого свои територии, заяви говорителката на Лавров

От iNews.bg

Русия няма никакво намерение на връща Крим на Украйна. Това стана ясно от коментар на говорителя на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова по повод разпространената по-рано информация, че Деоналд Тръмп категорично е настоял полуостровът да бъде предаден обратно на Украйна. "Ние свои територии не даваме на никого. Крим е част от Руската Федерация", категорична бе Захарова, цитирана от ТАСС.

Думите на говорителката на Сергей Лавров идват по повод изявлението на пресаташето на Белия дом Шон Спайсър, че Доналд Тръмп е дал ясно да се разбере, че очаква Крим да бъде върнат на Украйна, което да доведе до деескалация на напрежението в Донбас, където през последните седмици отново се стигна до бойни действия.

Полуостровът стана част от Русия преди близо 2 години. На 16 март 2014 г. там бе проведен референдум. Участие в него взеха над 80% от имащите право на глас. Повече от 95 на сто от участвалите в допитването пуснаха бюлетина за вливането на полуострова в Русия. Два дни по-късно Владимир Путин подписа договор за приемането на Република Крим в състава на Руската Федерация. На 21 март документът бе ратифициран и от парламента. От Киев, както и редица държави по света, включително в ЕС и САЩ, категорично не признават законността на присъединяването на Крим към Русия. Срещу Москва бяха наложени и санкции.

Водещи

Най-четени