Москва към София: Пишете нова история 06.09 | 18:00

Изявлението от вторник на българското МВнР е опасна тенденция, казва Мария Захарова

От iNews.bg

България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са дошли с Червената армия – това е опасна тенденция. Това подчерта официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС в кулоарите на Източния икономически форум (ИИФ), предаде БГНЕС.

"Във вторник българското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с руския културно-информационен център, провеждащ изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, в което по-конкретно беше посочено, че "щитовете на Съветската армия са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаващи гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и изолация от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски държави”, цитира ТАСС.

"Ние добре разбираме, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции”, каза тя, коментирайки изявлението на българското външно министерство. "Вземайки предвид, че това изявление е направено по официална линия, нашето посолството реагира. Обявяваме се открито за недопустимостта от изкривяване на историята”, каза Захарова. "Това е абсолютно ясен показател, че България пренаписва история”, посочи тяа. "Това е опасна тенденция, защото е противозаконна".

Малко след това агенцията излезе със статия, в която пише, че българските обществени организации са възмутени от изявлението на външното си министерство за руската изложба.

"Координационният съвет България-Русия нарече позицията на София конщунство над паметта на 27 милиона загинали съветски хора и хиляди българи, участвали в последната фаза на Втората световна война", пише медията.

Координационният съвет България-Русия, в който членуват представители на 17 авторитетни обществени организации, изрази дълбоко възмущение от изявлението на българското външно министерство относно изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма.

"Вашата позиция и назидателният тон към руското посолство са кощунство над паметта на 27 милиона загинали съветски хора и хиляди българи, участвали в последната фаза на Втората световна война”, пише в писмо до вицепремиера и ръководител на българското външно министерство Екатерина Захариева.

"Българският народ добре познава историята си, уважава истината. Той няма да приеме опити за пренаписване и изкривяване на историческата истина. Срамното изказване на Министерството на външните работи е опит за реабилитиране на фашизма и неговите престъпни действия в Източна Европа. Честните и достойни хора никога няма да приемат това, те знаят, че СССР и Червената армия спасиха човечеството от чумата и вбесоха най-голям принос за Победата в най-кървавата война на ХХ век", подчертава документът, цитиран от ТАСС.

Руското посолство в България изрази недоумение във връзка с изявлението на българското външно министерство, пише още руската медия.

Официалното откриване на изложбата, която руското посолство в България кани всички да посетят, ще се проведе в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.

Водещи

Най-четени