Москва няма да изпраща войски в Украйна 29.03 | 19:00

В същото време стана ясно, че „Партията на регионите“ е изключила Янукович

От Мая Александрова

Москва няма намерение да изпраща войски в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ВВС.

Съобщението му идва след телефонния разговор между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, в който двамата обсъдиха възможността за дипломатическо решение на кризата.

Двамата дискутираха плана на САЩ за спиране на струпването на руски войски на границата с черноморската държава и изтеглянето на военните сили от Крим, както и действия за защита на руското население в региона.

Путин и Обама се съгласиха външните министри на двете страни да се срещнат в най-скоро време, за да обсъдят кризата. Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Париж в неделя.

Стана ясно, че днес, докато Кери е летял към САЩ от Близкия изток, е получен инструктаж самолетът му да поеме курс до Париж.

Днес също така стана ясно, че боксьорът и опозиционен лидер Виталий Кличко се отказва от надпреварата за президент в Украйна. Той обяви, че подкрепя милиардера Петро Порошенко.

"Единственият шанс за победа е да се номинира един кандидат от демократичните сили", посочи Кличко.
Междувременно стана ясно, че сваленият украински президент Виктор Янукович и бившия премиер Николай Азаров са били изключени от "Партията на регионите".

"В партията ще бъдат ликвидирани всички ръководни длъжности. Взето е решение за избиране на друга партийна структура - политически съвет и президиум на политическия съвет", посочи депутатът от партията Нестор Шуфич.

Най-четени