Москва отменя ограниченията заради Covid-19 09.06 | 18:30

По-рано руските власти обявиха частично отваряне на границите на страната, които бяха блокирани заради коронавирусната пандемия на 30 март

От iNews.bg

Кметът на Москва Сергей Собянин отмени продължилия повече от два месеца режим на самоизолация. Почти всички въведени заради коронавируса ограничения трябва да отпаднат до края на месеца, когато е насрочено гласуването на поправките в конституцията.

От днес всички московчани могат свободно да излизат от домовете си, включително хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. За пътуване с личен или обществен транспорт вече не се изисква електронен пропуск.

Възобновяват работа фризьорските салони, фотоателиетата и ветеринарните клиники. Отменят се ограниченията при посещения на градските гробища.

От 16 юни отварят врати стоматологичните кабинети, музеите, изложбените зали и библиотеките, а от 23 юни – детските градини, ресторантите, басейните и фитнес клубовете.

Плановете на Сергей Собянин за продължаване на ограниченията до създаването на ваксина срещу коронавируса не само провокираха негодуванието на гражданите, но и влязоха в противоречие с политическия дневен ред на Кремъл. Социолозите отчетоха ръст на протестните настроения и спад на рейтинга на президента Путин.

На 24 юни е насрочен отложеният Парад на победата на Червения площад. Той трябва да мобилизира избирателите преди започващото на следващия ден едноседмично гласуване на конституционните поправки.

Най-важната от поправка предвижда зануляване на досегашните президентски мандати на Владимир Путин. Ако гражданите я подкрепят, той ще може да се кандидатира за още два шестгодишни мандата и евентуално да остане на власт до 2036 г.

 

По-рано руските власти обявиха частично отваряне на границите на страната, които бяха блокирани заради коронавирусната пандемия на 30 март.

Премиерът Михаил Мишустин обясни, че в Русия засега ще бъдат допускани само чуждестранни граждани, които се нуждаят от лечение там, както и такива, които имат роднини и попечители, за които трябва да се грижат. Руснаци ще могат да напускат страната си с цел грижа за близки, за лечение, работа или обучение.

 

Днес Русия съобщи за 8595 нови случая на Covid-19, с което общият им брой в страната достигна 485 253.

По данни на властите 171 души са починали от коронавируса през последните 24 часа, с което жертвите вече са 6142.

Водещи

Най-четени