Москва подарява на Белград изтребители, танкове и БТР-и 22.12 | 16:05

Сърбите получават безплатно бойна техника за 600 млн. евро

От iNews.bg

Москва ще подари на съседна Белград изтребители, танкове и БТР-и. Това бе договорено окончателно между сръбския премиер Александър Вучич и руския военен министър Сергей Шойгу, проведена в Москва. Предаването на бойната техника ще стане във връзка с договора между двете държави за военно-техническо сътрудничество. В крайна сметка сръбската армия ще получи 6 изтребителя МиГ-29, както и няколко десетки единици бронирана бойна техника.

Вучич обясни, че самолетите ще бъдат получени безплатно, като Белград ще трябва да плати само модернизацията им. Което ще му струва между 180 и 230 млн. евро. "Ако купувахме тези изтребители по пазарни цени, тогава те щяха да ни излязат над 600 млрд. евро", обясни след срещата Вучич, цитиран от "РИА Новости". Той допълни, че договорът за изтребителите ще бъде подписан още утре.

Двете страни ще уточнят допълнително как точно ще стане доставката. Единият вариант е западната ни съседка да получи МиГ-овете веднага, а модернизацията им да започне през март догодина и ще се прави в Сърбия. Вторият е самолетите да останат в Русия до октомври 2017 г., когато ще бъдат доставени на Белград вече модернизирани и оборудвани с най-новата техника.

Освен шестте МиГ-29, Белград ще получи от Москва и 30 танка Т-72 С и още толкова бронетранспортьора БРДМ-2.

Водещи

Най-четени