Москва подкрепя разследване за търговията с органи в Косово 01.12 | 16:35

Руското външно министерство ще придвижи проект за резолюция на Сърбия

От Филипа Тодева

Москва ще подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разследване на фактите около незаконната търговия на човешки органи в Косово. Това съобщи говорителят на Руското външно министерство Александър Лукашевич, съобщава ИТАР-ТАСС.

Руската страна ще настоява за съвсем обективно разследване на фактите, описани в доклада на Дик Марти, докладчик на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), през миналата година.

Лукашевич подчерта, че разследването трябва да се проведе под егидата на ООН, а отчетът да се предостави на Съвета за сигурност. Това е и предложението на сръбската страна.

По думите на руския външен министър тази позиция е продиктувана от крайно незадоволителното отношение към защитата на свидетелите в Косово, каквото е и становището на Съвета за сигурност – много ключови свидетели по дела, свързани с незаконната търговия с органи, са били загубени.

"Ако нашите сръбски колеги подготвят проекти за резолюция, ние ще съдействаме за придвижването ѝ в Съвета за сигурност", каза той.

 

Водещи

Най-четени