Москва прехвърли ракети за ядрени заряди в Калининград 08.10 | 21:55

Кремъл твърди, че това е част от рутинно военно учение

От iNews.bg

Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М”, способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, до границата с Полша и Литва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Разполагането на "Искандер-М" на прага на НАТО бе потвърдено от руското министерство на отбраната. Говорителят му генерал Игор Конашенков, заяви, че става въпрос за рутинно учение. Дори един от комплексите нарочно бил "показан" при товаренето му на кораба "Амбал" на американски шпионски сателит, за да бъдат засечени параметрите на апарата. 
"Амбал" е напуснал в четвъртък търговското пристанище Уст-Луга в Ленинградска област.
Според американски разузнавателен източник прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО в страните от Източна Европа.
Естонски медии също съобщиха, че Русия прекарва ракетните комплекси до Калининград с цивилен плавателен съд през Балтийско море.
Ракетите "Искандер” са предназначени за унищожаване на цели като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, самолети и хеликоптери, командни пунктове.

Модификацията "Искандер-М” има обсег 500 км. Русия обмисля да създаде военни бази в Куба и Виетнам, съобщи РИА Новости.

Водещи

Най-четени